KAJ PRIČAKOVATI,

ČE ŽELITE ZANOSITI

1. Stopnja

Zdravstvena anamneza, ginekološki pregled, ultrazvočni pregled, ocena menstrualnega ciklusa, merjenje temperature tik po prebujanju (bazalna telesna temperatura), spolni odnos ob najprimernejšem času, analiza hormonskega stanja.

2. Stopnja

Analiza semena (koncentracija, volumen, gibljivost in morfologija) pri andrologu, ultrazvočno spremljanje ciklusa (endometrij), meritev vrednosti hormonov, spolni odnosi ob najprimernejšem času.

Če ima spermiogram nenormalne vrednosti, priporočamo, da po posvetu z zdravnikom, moški začnejo jemati PROFERTIL® na tej stopnji . 

V mnogih primerih se lahko izognemo tretji stopnji, to je zdravljenju neplodnosti oz. umetni oploditvi.

3. Stopnja

V primeru nenormalnih vrednosti spermiograma v 2. stopnji ali če ima ženska zamašene jajcevode, je priporočeni pristop oploditev z biomedicinsko pomočjo (OBMP), ki ga imenujemo tudi umetna oploditev.

Uporaba PROFERTIL® -a pri zdravljenju s postopki OBMP poveča možnosti za uspeh.

Mogoče je doseči postopno izboljšanje, tako, da se ICSI postopku v idealnih pogojih lahko popolnoma izognemo. Postopek ICSI je priporočljiv za zelo slabo kakovost semena (manj kot 5-10 milijonov semenčic na mililiter semenskega izliva) ali slabo morfologijo (videz, oblika) semenčic.

METODE ZDRAVLJENJA

Hormonsko zdravljenjeKjer je vzrok neplodnosti hormonsko neravnovesje pri ženski, je prvi korak pri zdravljenju navadno hormonska terapija. Na voljo so številna zdravila, ki uravnavajo nepravilni menstrualni ciklus in sprožijo ovulacijo. Pri moški neplodnosti bo v nekaterih primerih zdravnik ravno tako predpisal hormonsko zdravljenje (npr. pri pomanjkanju testosterona).
Umetna inseminacija (ali intrauterina inseminacija, IUI)Pri inseminaciji zdravnik uporablja kateter, s katerim vstavi sprane in zgoščene semenčice v maternico, vagino, vrat ali jajcevode. Inseminacija se uporablja, kjer je kakovost semena nekoliko zmanjšana ali kjer je vrat maternice poškodovan zaradi infekcije ali vnetja in brazgotina na tkivu vratu otežuje semenčicam vstop v maternico. Včasih je pred osemenitvijo potrebno uporabiti hormone za stimulacijo jajčnikov.
Umetna oploditev (IVF)Pri IVF se jajčece oplodi zunaj telesa. IVF navadno uporabimo, ko jajčece ne more priti do maternice zaradi neprehodnih jajcevodov kot posledica vnetja. IVF lahko pomaga pri zanositvi, če ima ženska maternične fibroide (miome) ali je razvila protitelesa proti semenčicam. Pomaga tudi pri slabi kakovosti semena ali kjer zdravnik ne najde razloga za neplodnost (nepojasnjena neplodnost).
Intracitoplazmatsko injiciranje semenčic (ICSI)Z intracitoplazmatskim injiciranjem semenčic (ICSI), zdravnik injicira semenčico neposredno v jajčece. ICSI se uporablja, kjer semenčice niso sposobne oploditve jajčeca tako v ženskem organizmu kot v epruveti in kjer ženska ni zmožna zanositi kljub IVF.
In-vitro zorenje (IVM)In-vitro maturacija oz. zorenje (IVM) je nova tehnika, ki je na voljo le v nekaterih centrih za reprodukcijo. Pri tem postopku zdravnik iz jajčnika odvzame nezrele jajčne celice. Jajčeca zorijo v epruveti pod vplivom hormonov. Nadaljevanje postopka je tako kot pri IVF ali ICSI.
Kirurški odvzem semenčicOdvzem semenčic iz obmodka (mikrokirurška epididimalna aspiracija semenčic, MESA) je lahko v pomoč, ko so semenovodi neprehodni in jih ni mogoče kirurško narediti prehodne ali pa ko so semenčice v vzorcu semena negibne (se ne morejo gibati). Uporabi se lahko tudi, ko ni mogoča ejakulacija, npr. pri paraplegikih ali po operaciji pri raku. Kjer MESA ni mogoče opraviti, nekateri zdravniki priporočajo TESE (testikularna ekstrakcija semenčic). Pri tej zdravnik odvzame semenčice iz mod. MESA in TESE se vedno izvajajo v kombinaciji z ICSI.
OperacijeOperacija lahko pomaga pri zanositvi, če so jajcevodi neprehodni ali zanositev preprečuje endometrioza. Kadar pri operaciji kile pride do zamašitve semenovodov, jih kirurugi včasih lahko kirurško zopet naredijo prehodne.