ZDAJ KONČNO RAZUMEM

SPERMIOGRAM

PREJ
POTEM

Spermiogram je pomemben test, ki omogoča oceno moške plodnosti. Ocenjevanje se izvede v skladu s smernicami SZO. Cilj testa plodnosti je oceniti koncentracijo, gibljivost in obliko semenčic.

Pri analizi semena ejakulat pregledajo pod mikroskopom, da bi ocenili plodnost moškega. Izraz analiza semena označuje vse teste, ki jih opravijo med pregledom sperme.

TEST PLODNOSTI

Analiza semena je najpomembnejši test plodnosti pri moških. Vzorec sperme dobijo z masturbacijo, če je le mogoče, v sterilnih pogojih neposredno na mestu pregleda, da je vzorec mogoče hitro obdelati in analizirati. V laboratoriju pregledajo ejakulat pod mikroskopom. Da bi potrdili, ali je slabo seme razlog za neplodnost, je potrebno pregledati vse faktorje, vključno s količino, gibljivostjo in kakovostjo semenčic. Nizko število semenčic v ejakulatu ne pomeni nujno sterilnosti, vendar pa lahko traja dalj časa, da je jajčece uspešno oplojeno. Slaba gibljivost ali morfologija pa imata lahko negativen vpliv na razmnoževanje po naravni poti.

Katere težave je treba upoštevati pri izvajanju spermiograma?

Spermiogram se izvaja po vsaj dveh dneh spolne abstinence.

Kontrolni spermiogram je treba ponoviti po približno štirih tednih.

Za pregled semenčic je potrebno vzorčenje z masturbacijo.

Potrebno je, da urolog opravi pregled, da izključi dejavnike, kot so varikokela (krčne žile).

KRITERIJI SZO (SVETOVNE ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE)

ZA NORMALNI SPERMIOGRAM

V ejakulatu najmanj 1,5 ml mora biti več kot 15 milijonov spermijev na mililiter semenske tekočine. Poleg tega bi se moralo več kot 32% semenčic hitro progresivno (v smeri) gibati, najmanj 4% semenčic pa bi moralo biti normalne oblike.
Če so ti kriteriji izpolnjeni, se šteje, da je moški ploden.
Ejakulat ne sme vsebovati več kot milijon levkocitov na mililiter. Za zanesljiv rezultat je potrebno ejakulat analizirati dva-krat.

Če rezultati spermiograma kažejo na patološke spremembe (nenormalne vrednosti), to je, če je vsaj eden od parametrov zunaj obsega, določenega v kriterjih SZO, je potrebno zdravljenje.

Po trenutnem standardu SZO naj bi bilo v enem mililitru ejakulata več kot 15 milijonov spermijev. Volumen ejakulata mora biti vsaj 1,4 mililitra.

SZO
1998
SZO
2010
Volumen ejakulata2ml1,5ml
Skupno število semenčic v ejakulatu40 milijonov39 milijonov
Koncentracija semenčic20 milijonov/ml17 milijonov/ml
Gibanje v smeri50%32%
Vitalnost semenčic75%38%
Normalne semenčice30%4%
Skupna gibljivost semenčic50%40%
PH vrednost≥ 7,2 – 7,8≥ 7,2