KAKO NASTAJA SEME

Pri tvorbi sperme oz. semena (spermatogeneza) igrajo hormoni poglavitno vlogo. Hipofiza izloča hormone, znane kot folikel-stimulirajoči hormoni (FSH). Hkrati se tvori luteinizirajoči hormon (LH). Pri ženskah ti hormoni uravnavajo zorenje jajčec, medtem ko pri moških stimulirajo nastanek semenčic. 

Tvorba semenčic je dolgotrajen proces, ki se prične v modih. Povprečen proces zorenja semenčic traja dva do tri mesece. Tako se vsake 3 mesece tvori “novi set” spermijev. Sposobnost oploditve jajčne celice imajo le popolnoma zrele semenčice. Da je semenčica popolnoma razvita, sta potrebna dva do trije meseci, kar je dolgo obdobje, v katerem vsaka motnja lahko privede do usodnih posledic.

Število semenčic, ki jih proizvede moško telo, je odvisno od različnih dejavnikov kot so geni, okolje, zdravje ali pogostost spolnih odnosov. Zato se lahko število spermijev razlikuje od osebe do osebe. Spolno zrel moški ima hkrati povprečno med dvema in tremi milijardami semenčic. Ker se semenčice v semenskih kanalčkih neprestano proizvajajo, seme vedno vključuje semenčice v različnih stopnjah zrelosti.

Die Stadien der Befruchtung.

KAJ SEMENČICE POTREBUJEJO

Pri zorenju semenčic so na različnih stopnjah razvoja potrebna določena hranila, kot so aminokisline, elementi v sledovih, vitamini in vitaminom podobne snovi. Ustvarjanje optimalnih pogojev za pravilen in zdrav razvoj semenčic je mogoče le, če so na voljo ta hranila.

Nekatere življenjske situacije in nezdrav življenjski slog lahko hitro privedejo do pomanjkanja teh snovi, kar je v večini primerov težko opaziti. Zelo slabo pa semenčice reagirajo na zunanje faktorje kot so infekcije, zdravila ali žarki X.

PROFERTIL ® podpira postopek zorenja sperme oz. semena v vseh fazah razvoja.