MOŠKA

NEPLODNOST

KAJ JE MOŠKA NEPLODNOST?

Neplodnost pomeni nesposobnost para, da bi zanosila in se razmnoževala. Po mnenju zdravnikov je neplodnost definirana kot nesposobnost zanositve po enem letu rednih spolnih odnosov brez zaščite.

Ločimo med primarno in sekundarno neplodnostjo:

Primarna neplodnost:
Moški še nikoli ni imel otroka.

Sekundarna neplodnost:
Moški je že imel vsaj enega otroka s sedanjo ali bivšo partnerko.

Pri neplodnih parih je navadno ženska tista, ki je prva pregledana. Moški gredo na pregled kasneje, pa čeprav v približno polovici primerov vzrok najdejo pri moškem.

KAJ POVZROČA NEPLODNOST?

Moška neplodnost ima številne vzroke – dednost, stres, sprememba življenjskega sloga, pa tudi prehranske navade lahko drastično zmanjšajo tvorbo in kakovost semenčic. Približno 15 % parov ostane neplodnih tudi po enem letu nezaščitenih spolnih odnosov.

Obstajajo podedovane in pridobljene motnje. Delijo se na motnje hormonske kontrole delovanja mod (1-2 %), motnje tvorbe semenčic v modih (30-40 %) in motnje v transportu semenčic (10-20 %).

MEDICINSKI VZROKI

NEPLODNOSTI

Obolenja modBolezni mod in obmodka, kot so vnetje, varikokela ali torzija mod prizadanejo v glavnem mlajše moške. So resna obolenja, ker lahko vplivajo na plodnost z zakasnjeno možnostjo zdravljenja.
Hormonske motnjeHormoni, še posebej FSH, nadzirajo tvorbo semenčic v modih. Pri zmanjšani tvorbi ali učinku FSH se priporoča zdravljenje s hormoni.
Varikozne vene v modih (varikokela)Varikokela so varikozne vene v modih in semenskem povesmu. Za njo trpi približno 15 % moških. Nezdravljena varikokela je pogosto vzrok za moško neplodnost, saj zastoj krvi v modniku vodi do povišane temperature za 0,5-1° C, kar ima neželen učinek na tvorbo semenčic. Pri 25-40 % neplodnih moških je vzrok varikokela.
V študiji, zasnovani posebej za moške s subklinično varikokelo, je bilo dokazano, da najmanj 3-mesečno jemanje PROFERTIL® -a izboljša vse parametre spermiograma.
Protitelesa proti semenčicamKer se semenčice ne tvorijo do pubertete, jih telo lahko prepozna kot tujek in tvori protitelesa proti njim. To lahko zmanjša zmožnost zanositve.
Motnje v semenovoduDo končnega zorenja semenčic prihaja v obmodku. Obmodek je dva do štiri metre dolg sistem kanalčkov, skozi katere se transportirajo semenčice. Do zastoja lahko privedejo tudi blage oblike infekcij. Zaradi motenj transporta se semenčice ne morejo mešati s semensko tekočino. V ejakulatu ni dovolj ali pa so nenormalne semenčice.

NEPLODNOST KOT POSLEDICA

NEZDRAVEGA ŽIVLJENJSKEGA STILA

Kjer ni znanega medicinskega vzroka neplodnosti, moderna znanost predvideva, da je neplodnost posledica nezdrave prehrane ali nezdravega življenjskega stila.

Prekomerna teža ali debelostŽe 9 kg prekomerne teže poveča verjetnost za neplodnost za 10 %. Povečanje maščobnega tkiva v področju trebuha še posebej vodi v zmanjšanje prostega, biološko aktivnega testosterona.
KajenjeKajenje vpliva na gostoto, gibljivost in morfologijo semenčic (videz). Sumijo neposreden vpliv na funkcijo mod in spermatogenezo. Presnovki cigaretnega dima lahko privedejo do vnetne reakcije v moškem genitalnem traktu, kar privede do oksidativne poškodbe semenčic zaradi reaktivnih kisikovih radikalov.
AlkoholMočna zloraba alkohola je lahko neposredno toksična za moda. Izraža se v zmanjšani spermatogenezi, sindromu Sertolijevih celic ter nenormalni gibljivosti in morfologiji semenčic.
PrehranaNeustrezna prehrana lahko privede do pomanjkanja določenih hranil in posledično zmanjšane kakovosti semena. Vitamini in mikrohranila, ki jih mora telo dobiti s hrano, služijo kot kofaktor pri reakcijah encimov in imajo antioksidativen učinek.

ZUNANJI VZROKI NEPLODNOSTI

HranaŠtudije kažejo, da vsebuje današnje sadje in zelenjava zaradi intenzivnega kmetijstva manj vitaminov kot v preteklosti.
StarostPo približno 35-tem letu se kakovost semena zmanjšuje. Ženske, mlajše od 30 let, imajo 25 % manjšo možnost zanositve, če je njihov partner starejši od 40 let v primerjavi z mlajšim partnerjem. Hkrati je vedno več moških po 40-tem letu, ki so se po večjih dosežkih v karieri pripravljeni umiriti v resni zvezi in zasnovati družino. Trenutno je v modi, da očetje postajajo starejši moški. Moški prav tako čakajo dalj na primeren trenutek za zasnovo družine. Čeprav ni opaziti velikih sprememb na moških, je znano, da z leti upada število in gibljivost semenčic. Prav tako so s starostjo povezane kromosomske spremembe (genetske spremembe v obliki prekinitev verige DNK) pri moških.
Preberite več o pretrganju verige DNK pri semenčicah in s tem povezanih posledicah.
Bisfenol ABisfenol A (BPA) je plastifikator, ki je ena najbolj proizvajanih kemikalij. Najdemo ga v številnih plastičnih izdelkih, ki jih uporabljamo za hranjenje živil. Sledove BPA je najti v notranjih prevlekah konzerv s hrano in pločevink. Alarmantno je, da se BPA uporablja tudi pri izdelavi otroških dud in stekleničk za dojenčke. Raziskovalci iz Michigana so pokazali povezavo med koncentracijo bisfenola A v urinu in spremenjenimi vrednostmi spolnih hormonov.
ZdravilaNaslednja zdravila lahko zmanjšajo spolni nagon (libido) in erektilno funkcijo ter v nekaterih primerih zmanjšajo zmožnost ejakulacije:
Antidepresivi: zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje depresije. Poleg tega imajo antidepresivi še številne druge vloge, na primer za zdravljenje bolečine.
Pomirjevala: skupina zdravil s pomirjevalnim učinkom.
Zdravila za zniževanje krvnega tlaka: V kombinaciji s spremembami življenjskega sloga so osnova za zdravljenje hipertenzije.
Antiepileptiki: zdravila, ki se uporabljajo za zdravljenje epilepsije. Zdravila za krvožilni sistem: uporabljajo se za zdravljenje srčnih obolenj. V medicini se izraz “endokrina motnja” nanaša predvsem na žleze. Vse žleze v človeškem telesu, ki tvorijo hormone in jih sproščajo v kri, imenujemo endokrine žleze. Nekatera zdravila lahko vplivajo na regulativne mehanizme endokrinih žlez in posledično tudi na plodnost:
Anabolni steroidi: splošen izraz za skupino zdravil, ki se uporabljajo za pospešitev gradnje mišične mase.
Antiandrogeni: zdravila, ki zavirajo učinke moških spolnih hormonov. Običajno zdravila z estrogenskim ali progestogenim delovanjem. Nekatere snovi lahko zavirajo proces zorenja sperme (= spermatogeneza):
Citostatiki: strupene kemične snovi, ki se v medicini uporabljajo kot zdravilne snovi, zlasti pri kemoterapiji raka. Citostatična zdravila motijo, odlagajo ali zavirajo celični cikel in preprečujejo, da bi se rakave celice delile in razširile.
Antibiotiki: snovi, ki zavirajo presnovo mikroorganizmov (npr. bakterij), preprečujejo njihovo razmnoževanje in preživetje. Imunosupresivna zdravila: zdravila, ki zavirajo normalno delovanje imunskega sistema.
ToplotaNormalna temperatura v modih je približno 35°C. Vročina (npr. pri delavcih v tovarnah jekla, varilcih, ogrevani sedeži, dolga obdobja sedenja pri voznikih in pogosto savnanje) lahko vodi do povečane temperature v modniku in tako vpliva na zmanjšanje plodnosti. Pride lahko do astenozoospermije, oligozoospermije ali teratozoospermije.